W Warszawie nadchodzącego tygodnia mieszkańcy będą mieli okazję uczestniczyć w dwóch wyjątkowych wydarzeniach kulinarnych. Pierwszym z nich jest TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, a drugim wystawa „Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska” w Muzeum Warszawy. Oba wydarzenia łączą pasjonatów jedzenia oraz kultury, przygotowując dla uczestników mnóstwo atrakcji przez szereg dni. To doskonała okazja, aby odkryć osiem wieków historii żywienia w stolicy i zgłębić różnorodność smaku oraz tradycji kulinarnych.
Wystawa „Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska”, rozpoczynająca się 17 października, ma na celu ukazanie działalności kulinarnej w Warszawie na przestrzeni wieków. Ekspozycja będzie obejmować m.in. najstarsze naczynia z kolekcji Muzeum Warszawy oraz fotografie z dawnych czasów. Dzięki różnorodnym elementom interaktywnym, nie tylko dorośli, ale również dzieci będą miały szansę w ciekawy sposób poznać historię jedzenia, biorąc udział w aktywnościach takich jak komponowanie posiłków czy tworzenie własnego menu dla „food trucka”. Warto również zaznaczyć, że wystawie będzie towarzyszył bogaty program warsztatów i wykładów.
Jednocześnie w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN odbędzie się TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, który potrwa od 16 do 20 października. W ramach festiwalu zaplanowano wiele atrakcji, w tym warsztaty kulinarne, rękodzielnicze oraz spotkania dotyczące tradycji rzemieślniczych. Tematem tegorocznej edycji jest „RZEMIOSŁO”, co doskonale wpisuje się w ideę wspólnego biesiadowania. Festiwal jest znakomitą okazją, by odkryć smaki kuchni żydowskiej, zarówno tej tradycyjnej, jak i nowoczesnej. Dodatkowe spacery rodzinne z przeszłością miasta będą pozwalały na odkrycie jego bogatej kultury oraz historii związanej z handlem i rzemiosłem.
Źródło: Urząd Miasta Warszawa
Oceń: Warszawska Jesień Pełna Smaków i Kulturalnych Atrakcji
Zobacz Także